Ar saulės stogai atsparūs oro sąlygoms?

Stogas yra vienas svarbiausių bet kurio namo patvarumo elementų, apsaugantis nuo lietaus, vėjo ir kitų oro sąlygų. Neįmanoma kalbėti apie namą be stogo. Populiariausios stogo dangos medžiagos, be abejo, yra čerpės ir plienas. Tačiau šiomis dienomis saulės stogai tampa vis populiaresni. Iš pirmo žvilgsnio koncepcijos „du viename“ saulės stogai gali namų savininkams kelti įtarimų, tačiau jie yra tokie pat atsparūs atmosferos poveikiui kaip ir įprastos stogo dangos medžiagos. Mėgaukitės saulės stogų atsparumu vandeniui.

Saulės stogo atsparumas vandeniui

Saulės baterijos, kaip ir čerpės ar plienas, gali būti visapusiška stogo dangos medžiaga. „Solarstone“ plokštės buvo bandomos 130 km/val. krušos krituliais, numestais iš 1,5 m aukščio, taip pat buvo atlikti priešgaisriniai bandymai ir testas vėjo tunelyje. Visa „Solarstone“ stogo plokštė gali atlaikyti iki 5 400 paskalių (Pa) apkrovą vienam kvadratiniam metrui (m2), kitaip tariant, iki ~550 kg/m2. Atskirai analizuojame „Solarstone“ čerpių stogus ir visus saulės energijos stogus.

Saulės plokštėmis dengtas čerpių stogas

Paprastai, norint įrengti čerpių stogą, reikalingas ne mažesnis kaip 18 laipsnių stogo nuolydis – tai gamintojo nustatytas reikalavimas. Ta pati taisyklė taikoma ir „Solarstone“ čerpių stogams, o žemesniems nei 18° stogams turi būti naudojamas 100 proc. vandeniui atsparus pagrindo sluoksnis (pvz., bitumas). Ant čerpių sujungimo saulės modulio šono yra du guminiai sandarikliai, į kuriuos remiasi čerpė arba kitas modulis; taip neleidžiama vandeniui patekti po plokštėmis ir sukuriamas kanalas lietaus vandeniui nutekėti. Viršuje saulės moduliai persidengia, todėl lietaus vanduo nenuteka atgal net esant stipriam vėjui. Svarbu pažymėti, kad tinkamai sumontavus, viršutinė plokštė nesudaro šešėlio apatinei čerpei ir netrukdo gamybos pajėgumams.

Tik saulės plokštėmis dengtas stogas

Čia taip pat taikoma 18 laipsnių taisyklė. Kai pasirenkamas visas saulės stogas, jam yra naudojamos didelės plokštės, t. y. standartinio dydžio saulės plokštęs, prie kurių pridedamas „Solarstone Click-on“ aliumininis profilis, todėl iš esmės bet kuri saulės plokštė iš karto tampa stogo danga „du viename“. Savo ruožtu mes ją deriname su pasyviąja plokšte (aliuminio korių kompozito) arba kita stogo danga, naudodami pereinamuosius apvadus. Profilis „Click-on“ pridedamas kairėje ir dešinėje pusėse bei plokštės viršuje. Montuojant kairysis ir dešinysis profiliai susiglaudžia ir susidaro vandens gaudyklė.

Viršutinis profilis yra platesnis, kad plokštė persidengtų, ir turi PVC sandariklį, apsaugantį nuo lietaus vandens patekimo po plokšte.

Susikondensavęs vanduo turi būti nuleidžiamas į lataką, naudojant pakopas ir lašų rinktuvus (tiek paslėptai, tiek atvirai latakų sistemai).

Kitų stogo dangų vandens nutekėjimo pavojai

Kai kalbama apie ant stogo montuojamas saulės baterijas (t. y. ant esamo stogo montuojamas plokštes), retai kada pagalvojama apie hidroizoliaciją. Atrodo, tarsi ant stogo būtų du medžiagos sluoksniai, o vienintelis pavojus – neprofesionalus stogo priedų tvarkymas. Jei satogas yra plieninis, pagrindinė stogo pralaidumo priežastis yra skardos korozija, kuri daugiausia pasireiškia ties nuolatinėmis siūlėmis, kur ilgą laiką kaupiasi vanduo. Kitos pagrindinės nesandarumo priežastys yra perėjimai, pvz., prie kaminų ir liukų. Dažniausiais čerpių stogo trūkumas yra atsilaisvinusios ir (arba) sugadintos čerpės, todėl lietaus vanduo laša arba teka po stogu. Kliūtimi gali būti ir nepakankamas stogo nuolydis. Naudojant plyteles paprastai reikia, kad nuolydis būtų ne mažesnis kaip 18 laipsnių.

Joks stogas nėra 100 proc. atsparus vandeniui. Dėl netinkamo pakloto kondensatas ar nedideli nutekėjimai (atsiradę dėl gausių kritulių) patenka tiesiai į latakus ar natūraliai vėdinamas vietas. Atidžiai rinkitės stogo dangą – geras stogas padidina namo vertę!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *